Karjalan evakot

Dokumentti
Kesto: 106 minuuttia

Tuotantovuosi: 2017

Sukutarina Karjalassa asuneesta suurperheestä, joka joutui jättämään kotiseutunsa Neuvostoliittoa vastaan käytyjen sotien seurauksena 1940-luvulla. Taistelujen käännyttyä Suomen kannalta tappiolliseksi, oli edessä raskas evakkotaival. Maanviljelyllä ja karjanhoidolla itsensä elättäneen perheen tie johti erilaisten vaiheiden jälkeen Varsinais-Suomeen, missä heille osoitettiin valtion siirtolaispolitiikan seurauksena uusi maatila ja sitä kautta mahdollisuus päästä takaisin elämään kiinni.

Dokumentti antaa henkilökohtaisten muistojen, traagisten kohtaloiden ja arjen pienten tarinoiden lisäksi myös yleisemmän käsityksen Suomen historian sodanaikaisista vaiheista ja sitä seuranneesta muuttoliikkeestä. Evakkotaipaleelle lähti sotien seurauksena yhteensä yli 400 000 suomalaista, mikä tarkoitti että uudelleen asutettavia siirtolaisia oli peräti 11 prosenttia koko Suomen väestöstä.

Tuon aikakauden kasvatusmenetelmät, terveydenhuolto ja tiedonvälitys poikkesivat radikaalilla tavalla nykyisistä standardeista ja tuota aikaa eläneiden ihmisten konkreettiset muistot piirtävät mielenkiintoisella tavalla kuvan elämänmuodosta, jonka lähtökohdat olivat hyvin erilaiset kuin nykyisellä sukupolvella.